top of page

Hvordan så sproget ud i gamle dage?

Så vidt vi ved, så stammer vores sprog fra sproget proto-indo-europæisk. Det eksisterede for ca. 5500 år siden, altså 3500 år f.Kr. Sproget har siden udviklet sig og er blevet til mange forskellige sprog f.eks. dansk. Udviklingen af sproget har også medvirket til menneskets udvikling. Et udviklet sprog kræver udtale, som kræver andre gener og legemsdele. Hvis vi går længere frem i tiden, til omkring år 1600, er det danske sprog ikke særlig udbredt. Adelige og f.eks. folk fra kirken talte latin eller fransk. Det var finere sprog, men ikke mange kunne tale dem. Det skabte et stort problem og en stor opdeling af folket. Hvis man ikke talte latin eller fransk, blev man nemt snydt og manipuleret. Mange fra Jylland talte også tysk, da Danmark og Tyskland er nabolande.

 

Hvilke ulemper havde sproget den gang?
Sproget havde mange ulemper. Mennesket, som vi kender fra den gang, var ikke nær så intelligent og vidende. Sproget lignede ikke det sprog, vi har i dag. Selvfølgelig på helheden og meningen med et sprog, men ikke på ordrerne. Altså ordforrådet var anderledes. Det gamle sprog var ikke fuldendt. Sproget gav en overordnet mening, men ikke en specifik mening.

Rosettestenen

Rosettestenen er en mørk granitsten, som blev fundet i Nideltaet i juli 1799, under Napoleons felttog i Egypten. På stenen står to sprog, egyptisk og oldgræsk. Den var skrevet med tre skrifttyper: Egyptisk demotisk, egyptiske hieroglyffer og græsk. Da de det egyptiske og oldgræske allerede var kendt, blev det nøglen til at læse hieroglyfferne. Det var i 1822, Thomas Young og Jean-François Champollion oversatte og fandt betydningen af hieroglyfferne. Stenen befinder sig lige nu på British Museum i London.





Jellingestenene

Jellingestenene er ordet for de to runesten, der står i Jelling. Runestenene udgør sammen med Jelling kirke og de to kæmpegravhøje Jellingemonumenterne. Det var Gorm den gamle og sønnen Harald Blåtand der eftersigende skulle have rejst den store jellingesten til minde om hans forældre. Stenen blev cirka rejst fra 960 til 985. Den mindste af stenene blev formentlig rejst af Gorm den gamle i 950. På stenene er der hugget runer ind i. På den store sten står der: HARALD KONGE BØD GØRE

KUMLE DISSE EFTER GORM FADER SIN OG EFTER THYRA MODER SIN, DEN HARALD SOM SIG VANDT DANMARK aL OG NORGE OG DANERNE GJORDE KRISTNE. Og på den lille sten står der: GORM KONGE GJORDE KUMLER DISSE EFTER THYRA KONE SIN DANMARKS BOD.  

Datidens sprog

bottom of page